Pocetna Strana
OSLOBODJENJE COVJECANSTVA
MAP
Uvod Ermacizma
Esej Jedine Istine
Svemir u Covjeku
Nacela Danasnjice
Spoznaje XXI vijeka
Duhovna Pomoc
VJEZBE - Ermacizam
Licnost i Osobnost
Test cijelog Bica
Pomocne Vjezbe
Anatomija Duse
Uzdizanje Duse
Gurdjijev
Vijesti i Noviteti
Download
Pitanja I Odgovori
Upozorenje
Posledice Nemara
Linkovi za posjetiti
Projekat 1
Kontakt
e-mail me


  


6313.jpg

Pitanja i Odgovori iz zivota i stvarnosti

Pitanja vezano za izbor profesije i njeno vrsenje u periodu samo razvoja:
     
        Covjekova profesija vrlo cesto je bitna za covjekov zivot, a posto smo mi vidjeli da covjek vecinu svog zivota provede u snu i rijetko se budi, zanima nas kako profesija glumca utice na njegov zivot! Da li je glumacka profesija korisna za samorazvoj ?
        - Da bi covjek glumio prvo mora biti umjetnik! Pravi glumac je onaj glumac koji moze da proizvede svih 7 boja cakri, dakle uravnotezena osoba u potpunosti jedino moze biti glumac, jer glumac je onaj koji stvara! Postojali su prije a i sada postoje takvi glumci, ali danas u modernim vremenima je glumac samo spolja glumac! Kao i svaka profesija, tako i glumac ima brojem odredjen broj polozaja, sve ostalo su samo kombinacije tih polozaja, a treba znati da sve uloge su izgradjene na polozajima! Npr. ako glumac igra svestenika, treba da razumije osjecanja i pokrete svestenika, ali on to moze samo ako ima sav materijal i logiku svestenika, dakle sve sto svestenik zna i razumije! Dakle svaka profesija pa tako i ova zahtijeva znanje! Danasnji glumci modernog doba su vecinom bez znanja, pa tako da nemogu da stvaraju nego spolja jedva imitiraju! Takva gluma uopste ne postoji, nego postoji samo u masti i glavi gledaoca, koji je povezuje sa odrecenim pokretima preko asocijacija, ali ti pokreti sami za sebe nisu odgovarajuci covjeku kojeg glumac predstavlja! Da bi to naucio covjek prvo mora da nauci sve o sebi da bi bio sposoban da cini slobodnom voljom, jedino tada moze da cini pokrete u originalu u svojoj profesiji! Tada on moze da proizvede takozvanu Bijelu svijetlost, to je svjetlost koja simbolicno predstavlja osjecaj kada gledamo film sa pravim glumcima! Glumac bez znanja samo masta! Npr. neki covjek napravi sumnjiv pokret, tada bi policajac vjerovatno predpostavio da je covjek zelio da isprazni moj djep, dok kada bi svestenik posmatrao to on ce imati druge asocijacije, mislit ce da pokret ima veze sa stanjem njegove duse, dok je njegova krajnja zelja da isprazni njegov djep! Glumac koji je los, moze samo ovako da glumi i u glavama gledalaca na ovaj nacin da stvara radnju! Pravi glumac mora znati sve sto zna policajac i svestenik, sve sto oni mogu posjedovati! Dakle samo ako imamo odredjene asocijacije i osjecaje u nasem tijelu jedino onda cemo moci znati svojim umom kakve ce biti njihove misaone asocijacije! Ako mi zelimo da glumimo moramo znati svaku asocijaciju i svaku radnju koja budi neku asocijaciju!
Ako covjek to ne poznaje ( ne poznaje svoju masinu) on ce da se prepusti automatskom radu u kojem jedna asocijacija budi drugu i tako se odvija automatika, a ako zelim da glumim moram da upravljam svakim momentom! Dakle ovdje je potreban covjek koji ima "Ja" ! Ja znaci da on ima u sebi nesto pored emocija pokreta i misli, jer misli su zauzete, osjecaji automatski, pokreti mehanicki, dakle mora neko u glumcu biti koji ce upravljati sve to! To "Ja" ustvari predstavlja osvjestenog covjeka, koji jedino kao takav moze biti u stanju da cini! Obicni glumac ne moze da glumi, on ima drugacije asocijacije, koje izazivaju reakcije sledece asocijacije koja proizilazi iz vec pogresne, tako da svako vjezbanje je udaljavanje od profesije! Jedino stavaran covjek moze biti stvaran glumac!

      Zelite li biti umjetnik morate znati mnogo vise nego mislite, inace vase stvaranje ce biti prazno i neprakticno nekorisno, proizvodit ce vase nezadovoljstvo a ono je znak da ne pristupate na pravi nacin tom zanimanju! Bez svih sastojaka koje cine umjetnika i njegovu umjetnost i njihovog pravog medjusobnog odnosa omjera moguce je dobiti samo slucajne rezultate, svaka teznja i nastojanje da se neka slika predstavi nece biti moguca, jer slucajni rezutati nemogu dati ponavljanje a kamoli stvaranje! Ovo je ujedno i prvi odgovor na pitanje koje se samo postavilo u uvodu, jer je od odlucujuceg znacaja za odabir umjetnosti kao stil zivota ili profesiju!

Da li covjek moze, pomocu svojeg nesvjesnog bozanstva (boga u njemu kojeg nije svjestan) stvarati umjetnost; npr. samo pomocu svojih emocija?

        - Ne moze postojati ne svjesna stvaralacka umjetnost, to jeste nemozete ostvariti bilo sta iz sebe ako toga niste svjesni, niti se tim mozete sluziti, jednostavno u tom slucaju vlada automatizam! Npr. nasa osjecanja su glupa, jer ona vide stvari samo sa jedne strane, a potrebno je sagledavanje stvari sa svih strana! Proucavajuci historiju vidimo da slucajni rezultati postoje, ali vecinom to nije pravilo, a teziti toj slucajnosti je apsurdno!

Da li pojedinac moze stvarati harmonicnu muziku, bez da zna tacne omjere i sastojke svoje licnosti!

          - Moze postojati harmonija izmedju jedne note sa drugom i postojat ce akordi, ali nece biti harmonije izmedju harmonija akorda i svih nota zajedno! Kakve su stvari i kakva je muzika ili kakva je umjetnost sada kada  covjeka bilo koja stvar moze dovesti iz jednog stanja u drugo!?! Ustvari covjek se ne bavi ovim pitanjem uopste, a i te kako bi trebao!

Sta predstavlja samospoznaja o kojoj vi govorite i kako je mogu steci? (pitanje koje sagovornik ispituje velikog gurua)

    - Vi mislite cudne ideje o samospoznaji, vi mislite da morate vjezbati kako biste dosli do samospoznaje, da morate meditirati i slicno... Morate imati znanje i kretati se na putu samosaznanja, u kojem poslednji korak osjetite kao kraj! Tu vam ne moze niko pomoci, jedino vas moze pomoci sa znanjem i smjerovima, ali svi vi morate na sebi raditi i vaditi svoje nesvjesno, to mora biti vase licno otrkice! Otkrice moze biti na pocetku izuzetno i fascinantno ali u principu je otkrice vecinom nesto vrlo jednostavno! Morate upoznati sebe, posmatrati svoje ponasanje, svoje rijeci, kako se ponasate u svakodnevnim kontaktima i upoznati svoje bice i svijet! Znanje je takodje jako potrebno i ljude koji ga nude trebate s postovanjem gledati, jer to znanje vas drzi podalje od stranputice i usmjerava vas put samosaznanja! Pocnite sa tim i vidjet cete kako je bez znanja to jako tesko izvesti!
Ermacizam nudi i vjezbe koje preporucije upravo ovaj guru koje su i dan danas najbolje i najmocnije vjezbe, kao i znanje izvadjeno iz svih vrhunskih spoznaja !