Pocetna Strana
OSLOBODJENJE COVJECANSTVA
MAP
Uvod Ermacizma
Esej Jedine Istine
Svemir u Covjeku
Nacela Danasnjice
Spoznaje XXI vijeka
Duhovna Pomoc
VJEZBE - Ermacizam
Licnost i Osobnost
Test cijelog Bica
Pomocne Vjezbe
Anatomija Duse
Uzdizanje Duse
Gurdjijev
Vijesti i Noviteti
Download
Pitanja I Odgovori
Upozorenje
Posledice Nemara
Linkovi za posjetiti
Projekat 1
Kontakt
e-mail me


  


Create your own banner at mybannermaker.com!

adadada.jpg

Covjek-Bice I Ego / Sustina i Licnost/ Spoznaja i Vrhunske Vjezbe

        Problem danasnjeg vremena je sto svaka osoba vrlo cesto osjeca da u njoj imaju 2 strane, dakle da postoji dualnost! Cesto jedna strana zeli i tezi ovako dok mi radimo upravo suprotno! Da bi smo bolje razumjeli uvazavanje spoljnog i unutarnjeg uvazavanja morate razumjeti da covjek ima 2 potpuno odvojena i razlicita dijela, kao 2 covjeka! To su njegova sustina i licnost tj. njegovo istinsko bice i ego!

         Sustina je - nase naslijedje, tip, karakter, priroda

         Licnost je slucajna stvar - obrazovanje, vaspitanje, tacke gledista, sve ono spoljasnje to je ego. Kao vasa odjeca koju nosite, vjestacka maska koju nosite, rezultat vaseg vaspitanja, uticaj vaseg okruzenja, uticaj informacija koje nazivate znanjem koje se svakodnevno mijenjaju jednako ponistavajuci drugo!

   Danas ste uvjereni u jednu stvar i zelite je, sutra pod drugim uticajem i drugim okruzenjem, vase vjerovanje i vase zelje postaju drugacije! Dakle kompletna vasa licnost/ego moze biti promjenjena do temelja vjestaki ili slucajno mjenjanjem uslova i okruzenja - i to veoma brzo! Ako je ovo moguce, pa da li je onda moja licnost zaista Ja. Ako ce istina nestati zbog nekog uticaja onda to i nije istina, vec reakcija na okolnosti! Dakle nase licnosti su maske koje koristimo da bi mogli da se lakse nosimo sa situacijama! Pretjerano koristenje ovih maski je opis danasnjeg drustva! Svo obrazovanje i skole poducavaju samo licnost, a najvise zemlje zapada! Sustina i nase bice se zanemaruje, ali srecom ono se nece promjeniti ako ga zanemarimo kao sto je slucaj sa nasom licnosti! Nasa sustina se ne mijenja!  Npr. emocionalan sam i to je moja sustina! Ali treba znati da ako covjek zeli da se promjeni, nemoguce je to uciniti tako sto mjenjamo maske, jer uvjek ce ista osoba biti ispod maske! Moramo mijenjati sustinu! Ali sada se postavlja pitanje kako kada se ona ne mijenja! Pa treba je zaziviti, treba smanjivati upotrebu maske a sve vise biti bice i sustina, sve dok nasa sustina ne zauzme mjesto na kojem je bila maska! To je put samosaznanja, a ujedno i put prema sebi tj. put bozanstva i jedine stvarnosti! Moramo zapamtiti da nasa licnost ostaje uvjek rob, npr. vasa uvjerenja se hipnozom ili dubokim razgovorom mogu promjeniti za pola sata! To je zato sto su tudja, nisu vasa vlastita! Zaista, kada covjek pogleda da kompletno covjecanstvo zastupa razvoj licnosti vidjet ce da ono ustvari tezi da nas privede necemu drugom, da nas otudji od nas, da postigne lakse manipulisanje i poistovjecivanje sa situacijama! Pokusava da uvjeri covjeka da je on ono sto je njegova licnost, vaspitanje, tacka gledista, uvjerenja! To proizvodi zapad! Ako covjek tezi slobodi on mora da tezi samosaznanju svoje sustine i tu da trazi promjene jer jedino tada moze postati slobodan!

        Sada cemo vidjeti sta je to sto u nama pravi odluke, da li je to licnost ili sustina! Npr. ako se neka osoba nadje nama iznutra simpaticna, mada svojim umom znamo da je losa, i da ne zasluzuje to simpatisanje, ipak mi ne mozemo odoliti a da nam se ona ne svidi! Svaki uticaj spolja automatski (mehanicki) izaziva odgovarajuce procjenivanje, pa tako mehanicki mogu da ti se npr. dopadam pa tako u skladu sa tim mehanicki i reagujes takvim utiskom o meni, ali to nisi ti! Ali ako sustinom uvazavam vasu simpaticnost onda ja to nemogu da promjenim! Jednostavno zamislite konjska kola sa konjem, vozacem i kocijom, - sustina je kocija i upravo vozac ne poznaje konjev jezik i nemoze da mu naredi da ne simpatise, on jednostavno nas ne cuje, pa ce nastaviti da uvazava i postupa po sebi! Koliko god mi zeljeli da vas ne nadjemo simpaticnim necemo to moci uraditi, samo zato sto vas je nasa sustina uzela za simpaticnog! Ali sada da bi sve ovo zaista shvatili, pogledate konjska kola jos jednom! Da li konj treba da simpatise, i da li je to u njegovoj oblasti! Mislim da ne! Jer kada bismo pustili da konj simpatise on bi nas vozio gdje god on zeli, a to je upravo slucaj danasnjice! Prevelikom zaokupljenosti licnosti mi smo zaboravili jezik izmedju daktilografa i sustine! Zato treba da se krecemo smjerom samosaznanja da bi smo ponovo preuzeli kontrolu nad zivotom! Treba da naucimo psihologiju konja/sustine/naseg bica, zatim jezik sustine da bi bili sposobni da joj govorimo! Zaista ermacizam.com.ba ce vam iznjedriti sve sto trebate znati ( osim ako me ne likvidiraju manipulatori odozgo, posto im ulazim i razvaljujem bolesni sistem)! Mi da bi smo mogli svojim umom da uvazavamo moramo nauciti jezik i psihologiju sustine! Tada ce nestati dualnost, tako i tada cemo biti sposobni da radimo ono sto um i logika zele, a ne da smo automati koji rade pomocu vanjskih uticaja na principu mehanickih reakcija! Ali da bismo to postigli, moramo prvo da se posmatramo i to na pravi nacin, da bi smo tacno znali sta je nasa sustina, a sta licnost, jer jedino tada cemo moci da radimo na dijelu kojem zelimo! Sada mozda jedino mozete da povucete lijevo ili desno uzde konja i on ce vas poslusati, ali samo kada je sit! Ali ako mu pocneste da mu se obracate on ce samo tjerati muhe repom, a vi mozete zamisljati da vas on razumije!

         Prije nego se nasa priroda pokvarila svi nasi djelovi bili su jedno - vozac, konj, kocija i gospodar koji se u njoj vozi, sve cetvoro su bili jedno! Svi djelovi su imali zajednicko razumjevanje, odmarali se zajedno, hranili se zajedno i radili su zajedno! Ali jezik je zaboravljen, svaki dio zivi za sebe potpuno odvojen od drugih! Sada u zivotu neophodno je da rade zajedno, ali to je nemoguce, jedan dio zeli jedno drugi drugo i mi nemozemo uticati na to! Smisao je da se obnovi izgubljeno, ne da se dostigne bilo sta novo - to je svrha razvoja! Zato pojedinac mora nauciti da razlikuje sustinu i licnost i da ih odvaja, jer kada uspostavi te sposobnost biti ce u stanju da vidite sta da mijenjate i kako! A svi pocetnici u putu samosaznanja i razvoja imaju za sada samo jedan zadatak a to je da posmatraju i proucavaju sebe, jer zaista vi ste slabi, robovi ste i zavisni! Jednostavno previse je tesko da sada od jednom zamjenite sve navike sticane godinama, ali kasnije cete moci da ih zamjenite drugima! Kako i na koji nacin sve to cete naci  na ovom sajtu u raznim poglavljima, naravno ako budete pratili njegove sadrzaje! Nas cilj nije nikakva zarada, mi zaista ne dobijamo niti jednu marku od ovog sajta, niti iko meni blizak dobija, cak smo u minusu jer placamo njegovo posotojanje! Nas cilj je da covjeku vratimo njegovo, da pridonesemo stanju u kojem ce covjek biti sposoban da cini pomocu slobodne volje! Covjekovo mjenjanje navika drugim, je takodje mehanicko, jer covjek ce uvjek zavisiti od okruzenja i uslova, ali stvar je u tome da postoje uticaji koji ometaju i oni koji to ne cine! Mi cemo vam pomoci da se izborite za ove druge! Za pocetak sve sto mozemo je da se bavimo posmatranjem! Dakle sada cemo da prikazemo vjezbu posmatranja kao i njene pod-sastave koji je podupiru sa svih strana

Vjezba Posmatranja

Mnogo stvari je potrebno za posmatranje! Kao prva i najvaznija potrebna je iskrenost, i to iskrenost prema sebi, a to je jako tesko! Mnogo lakse je biti iskren prema prijatelju, ali kada treba biti iskren prema sebi tu covjek se boji da iskrenim posmatranjem ne vidi nesto lose, i ako pogleda iskreno duboko dole ne vidi zlo, vlastito nistavilo! Kada god nam misli o nama dodju mi imamo naviku da ih tjeramo jer ne volimo i plasimo se griznje savjesti! Ali mi moramo posmatrati sebe iskreno! Moramo se suociti sa iskrenosti! Vidjeli smo da su covjekovi centri bica izgubili komunikaciju medjusobno, i upravo je zato potrebna nasa iskrenost! Ona jedino moze biti kljuc od vrata kroz koja ce centri vidjeti jedni druge! Tada covjek moze po prvi put gledati i vidjeti nesto ( nesto sto nije privid)! Ako ste se zapitali zasto je tesko biti ono sto jesmo, tj. zasto je tesko biti iskren prema sebi, razlog je taj sto je gusta kora prekrila sustinu! Sve nase godine zivota, sve godine smo oblacili nova odijela, kravate, stavljali nove maske, nove, nove i nove! To je ono sto nam otezava da vidimo, ali iskrenost ce postepeno ukloniti ove maske, i tada ce pojedinac da oslobodi sebe tj. da se razotkrije! Sve dok se covjek ne razotkrije ne moze da vidi!!!! Da bismo bili iskreni prema sebi, moramo da prozremo i okolnosti koje nose maske! To je prvi pod-sastav ove vjezbe! Npr. ako ste juce trebali hitno 100 maraka i danas jos niste ih pronasli, vi cete sada reagovati mnogo nervoznije kada bih vas samo malo provocirao, nego sto je to inace slucaj - mozda sutra kada nadjes novac smijat ces se istoj stvari! Treba shvatiti da ne postoje dobri i losi ljudi! Svi smo mi isti, samo su razliciti momenti u kojima smo cas ljuti cas sretni, a sve to je uticajem okolnosti sprovedeno! Zato da biste mogli iskreno da shvatite i vidite, morate da vidite i maske drugih! To cete najlakse uciniti (drugog puta osim ovog nema, sve drugo je sarlatanstvo) tako sto cete se stavljati u poziciju tog nekog drugog! To jeste morate zapamtiti da ne postoje strogo definisani ljudi (osim sizofrenicara) kao ovakvi ili onakvi, svi smo isti samo smo nekada ljuti a nekada sretni, dakle moramo znati da neko ko je pred nama sigurno nije uvjek takav! Tako cemo poceti da mu skidamo masku! Npr. ja moram shvatiti vas problem sa novcem (100 maraka) ili moram ako vas ne poznajem toliko dobro razumjeti vasu grubost! Bitno je da nju ne prihvatimo kao istinu, jer ona je reakcija i maska! Trebamo pitati sebe sta bismo ucinili da smo na tom mjestu i u takvoj poziciji! Ubrzo cemo shvatiti ponovo da su svi ljudi slicni, tj. ako dovoljno cesto se stavljamo u poziciju drugog i postavljamo si pitanje razumjet cemo da za grubost nekog drugog prema nama ili nekom, uvjek postoji razlog za to u datom trenutku! Isto kao sto se vi mjenjate tako se mjenja svako! Ako shvatate ovo, i stavljate se u poziciju drugog trazeci razloge za ponasanje, uspjet cete da posmatrate iskreno i u sebe cete unositi takodje iskrenost a ne maske, pa cete moci njome da i raspolazete! Tada cete biti u stanju da lakse i bez konflikta posmatrate sebe, naravno to je proces, jer vrijeme je potrebno da se skine gusta kora sa sustine! Postoji jos jedan bitan pod-sastav vjezbe posmatranja! Bitno je da to radimo u pravom momentu, jer covjek cesto dozvoli da ga konj vodi gdje zeli - da ga ponese situacija, a za vjezbu se sjeti naknadno, i to je vrlo cest slucaj! Jedino ako ne zaboravljamo da radimo vjezbu posmatranja ovako kako je opisana, moci cemo da vidimo nove stvari u sebi i okolini, jer ih do sada nismo primjecivali! Ne smijemo da dozvolimo da nam paznja bude okupirana covjekom koji isijava ljutnju na nas, ili cinjenicom da nam se covjek ne svidja! Ali ova vjezba je istina i ona je prava cinjenica a ne maska! A cinjenice ne smiju biti zaboravljene, treba da budu zabiljezene u memoriji! Da reagujemo i sprovedemo vjezbu pravovremeno pomoci ce nam cinjenica da osjecaj iz prozivljene situacije osipa se i nestaje kako vrijeme prolazi, a one situacije kojih nismo svjesni i koje samo prodju pored nas ne sjecamo se uopste! Znajte bez paznje stvari blijede! A upravo je ovo prava vjezba paznje! Stvari treba da budu u memoriji, inace ce biti zaboravljene, pa tako sto ih manje zapisemo manje cemo ih se i sjecati! A vjerujte nam da postoji mnogo stvari koje se rijetko ponavljaju, i mozda necete imati priliku ponovo da joj skinete masku i uzmete njenu istinu koja ce mozda otkljucati ona vrata kroz koja ce centri da vide jadan drugog! Npr. ako zelite da upoznate Francusku morate da je zabiljezite u memoriju! Sjedeci u svojoj sobi necete nista postici! Jednostavno morate da posmatrate u zivotu - tamo su prave okolnosti koje ce nas uvjek safatati i na kraju progutati ako ih ne budemo ovako posmatrali! Npr. covjek koji ode u mirni manastir tu moze bez hrane 7 dana, a u zivotu ne bi mogao ni 3! Sta je onda prava stvar u nasim vjezbama - pa sprovoditi vjezbu pravovremeno i u zivotu tacno ovako kako je opisana, jedino tako cete izbjeci zabludu i sarlatanstvo! Kako cemo postici ovu pravovremenost? Odgovor je udjedno i zadnji pod-sastav - koncentracija! Jedino ako smo koncentrisani u zivotu moci cemo da pravovremeno provedemo vjezbu, bez koncentracije nase misli ce lutati, situacija ce nas obuzeti i progutati, a mi cemo nastaviti da automatski reagujemo i prepustit cemo se jos jednoj voznji naseg konja! Ovako cemo postici pravo samoposmatranje, a ono ce biti najlakse sprovedeno upravo ako ga sprovodimo na ovaj nacin, tada ce nam ono donijeti mnogo materijala! Jer ako pamtite kako se ispoljavate, kako reagujete, kako osjecate, sta zelite - naucit cete mnogo toga, a cilj je da naucimo da odjednom razlucimo sta je misamo, sta je osjecaj, sta je tijelo, tj. sta je dijelovanje njihovih centara! Svaki centar/dio je pod odredjenim uticajima i uvjek kada oslobodimo sebe jednog upast cemo pod uticaj drugog, npr. mogu biti slobodan u umu, ali ne mogu biti slobodan od emocija mog tijela! Pa zato cemo se cesto naci u situaciji da neko pored nas je usmjerio antipatiju prema nama! Znamo da treba da budemo ljubazni, ali osjecate antipatiju! Dakle svaki centar ima sopstvene sfere izrazavanja (sopstveni jezik) i cesto im ne mozemo umaci! Jedini nacin da im umaknemo je da kombinujemo ovu vjezbu posmatranja sa koncentracijom i stavljanja sebe u polozaj drugog, i svim njenim pod-sastavima! Jedino cemo im umaci ako je vjezba potpuna ( kao sto je opisana)!!!

Eto to je to sto se tice vjezbe, sada idemo dalje! Prvo sledece sto moramo znati je to da nasa sustina, dakle nase bice, nase tijelo sve je to isto! Dakle nasa sustina, je onaj dio nas koji ne mozemo da kontrolisemo (Konj)! Ona je danas slaba i zavisna, pa tako na nju utice okolina, vrijeme, hrana, i sve drugo ali mi na nju nemozemo ma sta god do sada da smo pokusali! Mi mozemo da se zamislimo kao mirnu osobu u momentu ali hrana koju smo pojeli ce nas ciniti ljutim! Jedino sada pomocu prethodne vjezbe to moramo trenirati, ne postoji bolji i laksi metod! A kada se sa njim krene sve je lakse i lakse ga sprovoditi! Dakle mi nismo jos u stanju da kontrolisemo nasa stanja, ali smo zato u stanju da kontrolisemo um! Kada postignemo kontrolu nad sustinom i stanjima, onda cete takodje imati jasne upute sta da radite na ovom sajtu!

Sada cemo da se podupremo jednom veeeeoma jakom stvari koja je mozda eureka za sve vas! Posto je covjek shvatio kako treba da se ponasa u situaciji i zivotu (iz prethodne vjezbe), sada moze da joj pirdoda i iducu vjezbu, koja nije bas vjezba, vise je kao neki rezultat prve vjezbe - Vjezba odvajanja sebe od sebe!

Vjezba odvajanja sebe od sebe

Ova vjezba je ustvari prva vjezba koja ce nas odvesti putem da mozemo malo da cinimo! Dakle ovom vjezbom cemo poceti da djelujemo slobodnom voljom! Kao sto smo rekli, mi jos nemozemo da kontrolisemo svoju sustinu i stanja u kojim se jednastavno najdemo, ali zato mozemo da kontrolisemo um!

Upravljati sobom je veoma teska stvar - to je problem covjecanstva za buducnost! Ali ermacizam.com.ba ce vam pomoci da vam to olaksa! Ova vjezba odvajanje sebe od sebe je nevjerovatno lagana i jednostavna, ne zahtjeva mnogo snage i rada, a napravit ce vas sposobnim da cinite! Jedino sto je potrebno je zelja, ozbiljna zelja, zelja odraslog covjeka! Ako covjek tj. neko od vas, ovu vjezbu ne moze da uradi, onda neka jednostavno ugasi ovaj sajt i neka odustane od samosaznanja jer to jos uvijek nije za njega! Treba sada da krenemo, pa reci cemo kako radi um! Nas um nema nista zajednicko sa nama, sa nasom sustinom, nas um zivi za sebe i nasa sustina zivi za sebe! Kada kazemo da odvojimo sebe od sebe, to znaci da treba da odvojimo um od sustine, dakle da nas um stoji odvojeno od sustine! Nasa slaba sustina se mjenja u svakom trenutku, na nju uticu okolnosti ali mi ne mozemo, sustina se mijenja od hrane, varenja, okruzenja, vremena, vremenskih prilika, kao i mnostva drugih uzroka, ali um zavisi od veoma malo uticaja, pa tako sa samo malo snage mozemo ga uspjesno kontrolisati! Slab covjek moze odrediti zeljeni pravac svome umu, ali nema moc nad sustinom jer velika snaga za njenu kontrolu je potrebna! Zato mi cemo ovim tehnikama koje su vrhunske i najpriznatije danas, pomocu step-by-step metode olaksati krajnju kontrolu sustine! Covjek nema kontrolu nad sustinom, tj. njegova sustina tj. bice i tijelo ne zavisi od njega, moze biti dobrog raspolozenja ili loseg, razdrazljiva, vesela ili tuzna i td. sve ove reakcije mogu se desavati nezavisno od covjeka! Jednostavno neko nas je npr. nasamario i mi cemo se osjecati u skladu sa tim osjecajem ma koliko mi to prikrivali!

      Treba znati da covjek ne moze da pruzi i stvori nesto, ako za to ne posjeduje potrebnu snagu za ta specijalna dostignuca! Pojedinac moze da djeluje i upucuje zahtjeve samo u skladu sa snagom koju ima da ih ispuni! Naravno, svi vi koji sada citate ovo, tu ste stigli zbog nedostatka te snage, i tu ste da bi je postigli, ali mi sada govorimo o drugoj vrsti djelovanja, o umu! Govoreci o umu mi znamo da svako od vas ima tu snagu, i zato je ermacizam.com.ba drugaciji od svih, jer nastoji da pronadje samo vrhunske metode koje su najdjelotvornije! Dakle svako od vas ima kapacitet uma da ne cini onako kako sada cini! Um je u stanju da funkcionise nezavisno, ali je takodje u stanju da se identifikuje sa sustinom, i da stane u njenu funkciju! Dakle moze da se poistovjeti sa njom, a posto je ona sklona nekotrolisanim promjenama onda ta promjena se jaca i preko uma! Kod vecine je takvo stanje, dakle um ne pokusava vise da bude nezavisan nego je postao funkcija! Ponovljamo, svaki covjek moze ovo ispraviti, ako ima ozbiljnu zelju, ali niko ne pokusava! Lakse vam je se pomiriti sa sudbinom, i gledati probleme drugih nego da sebe popravljamo! Postoje ljudi koji se cijeli zivot bave nekom vrstom duhovnosti a jos nisu nista pokusali! Sada smo svjesni prve vjezbe, to jeste cinjenice kako treba da se postavljamo u zivotu, takodje smo svjesni da nemozemo da kontrolisemo nasa stanja pa nismo ni odgovorni toliko za njih, ali kada uspijemo u tome odgovarajuci zahtjevi biti ce potrebni da se urade! Sada cemo vidjeti kako da kontrolisemo sebe pomocu uma, jer jedino tu je kontrola moguca, vidjet cemo prvo jedan primjer:

U mirnom stanju odlucujem da uspostavim odnose sa gospodinom X posto mi je potreban za poslovne ciljeve, i samo uz njegovu pomoc mogu da ih ostvarim! Ali meni se gospodin X ne svidja posto je jako neprijatan covjek, nista ne razumije, papak je, glupan, divljak! Ja sam tako sacinjen da me te osobine pogadjaju, pogadjaju moju sustinu! Cak i ako me on samo pogleda postajem razdrazen, ili ako govori gluposti ja sam izvan sebe! Ali ipak mogu da se kontrolisem u zavisnosti kolika je moja zelja da ostvarim cilj koji zelim da postignem preko njega! Ako sacuvam ovaj cilj, ovu zelju, biti cu sposoban i da tako cinim! Bez obzira koliko uzbudjen i razdrazen mogu biti, moja zelja ce uvjek biti u umu, u uglu uma imat cu ovaj zadatak postavljen sebi! Moj um je nesposoban da me zadrzi od bilo cega, nesposoban da nacini da osjecam ovo ili ono prema njemu, jedino je sposoban da pamti! Zato cu ja zapamtiti ovaj zadatak i govoriti sebi: Potreban mi je, pa nemoj tako da se ljutis ili budes grub prema njemu! Mozda ce sustina u meni probuditi stanje da mu nesto opsujem od uzrujanosti, ali moj um ce me nastaviti ohrabljavati, da me podsjeca da ne treba to da cinim, a um kao um ne moze da se preokrene uslijed uticaja kao sto sustina moze! Zato je tacna cinjenica da svako ima ozbiljnu zelju da se ne identifikuje sa sustinom zaista moze da cini! To je ono sto je misljeno sa vjezbom pod nazivom odvajanjem sebe od sebe!

 A sta ce biti ako um postane prosto funkcija, ako postane funkcija sustine! Ako sam razdrazen, ako pocnem da se ljutim, mislit cu ( ustvari um ce sam misliti) u skladu sa tom ljutnjom i tada sve cu vidjeti u svjetlosti te ljutnje! Do djavola s tim! Dakle covjek koji nemoze da uradi ovu vjezbu, njemu niko ne moze pomoci, jedino covjek koji moze da odvoji sebe od sebe, dakle da od uma napravi posebnu i zasebnu licnost, moci ce da pomocu njene pomoci cini, djeluje, prevazilazi probleme i krece u zeljenom smjeru!

Problem u ovom postavljanju zelje, je upravo u tome sto covjek danas cesto ne zna sta zeli! Cesto ima na hiljadu malih zelja, ili samo onako nejasno tezi necemu pustajuci da ga sustina mehanickim reakcijama upravlja! Dakle, nemaju osnovnu zelju! Ustvari u njihovom umu zelja postoji ali to je ona zelja koja je potekla iz uma koji je u funkciji sustine! U njemu um sam preko sustine bira sta zeli! Moramo uvjek imati primarnu zelju, da zelimo step-by-step tehnikom, da ako nam kao u ovom primjeru treba novac od g. X mi tu zelju danas stavljamo kao primarnu! Jedino ako tako radite onda ce vam ermacizam.com.ba zaista promjeniti zivot i dovesti vas bogu - savrsenstvu - izvoru! Ako covjek ima mnogo zelja i nema onu dominantnu onda ni jedna ne moze biti zadovoljena! Nije lako zeljeti, ali jednostavno moj um mora pamtiti sta se zeli!  Ako smo odrastao covjek moci cemo da radimo ovu zelju, a ako smo dijete necemo! Evo primjera
Gospodin A. me je iznervirao i jaako povrijedio, izgubio sam mirnocu i udaljio se od njega! Dijete ce uciniti isto, bit ce podjednako ljut, ali odrastao covjek nece ga udariti! Um ce mu biti odvojen i mislit ce kako moze doci policija, kako ce ljudi reci da je budala koja je izgubila kontrolu i td.! Dok kod djeteta um je samo funkcija, on ce biti obojen i mislit ce u skladu sa sustinom i situacijom, i sve ce biti obojeno mrznjom, sto znaci biti ce obojeno identifikacijom! Covjek odrastao ima logiku i vise materijala u umu i sada ga moze pomocu ove vjezbe da ga odvoji od identificiranja sa svijetom i reakcijama, i da ga postavi kao dodatnu osobu u nama koja je beskrajno ne zlonamjerna, nikada nece se preokrenuti protiv nas, osim ako je ne pustimo i dozvolimo da postane funkcija sustine!
Sada smo naucili vjezbu koncentracije, vjezbu posmatranja, vjezbu stavljanja sebe u poziciju drugog, vjezbu odvajanja sebe od sebe! Jos nismo uspjeli da upravljamo sustinom, jos uvjek u nama postoje oni osjecaji koji poticu izazvani iz vana ( npr. gospodina X) ali smo uspjeli da upravljamo umom i da prolazimo kroz zivot drugim putem nego sto bi kao robot prosli! Mi cemo nauciti i kako da upravljamo i sustinom, i da vise ne bude ni tih reakcija i osjecaja u opste! Ali treba biti strpljiv! Da bi vam ovo bilo mnooogo jasnije malo cemo dati priloga u nastavku

Danas ako se za covjeka kaze da je dijete, znaci da nema logiku i nezavisost uma, nego je njegov um u funkciji sustine i reakcije, pa u skaldu sa tim i misli na mehanicki nacin! Prije nego covjek uspije da za nesto bude sposoban mora to konstantno u zivotu zeljeti! Poslije toga ta ce ga zelja napraviti sposobnim za to jer ce ga voditi u tom smijeru, i tek nakon toga on ce dobiti rezultat - cinit ce! Dakle postoje 3 perioda: Zeljeti - Moci - Biti! Vi bez ove vjezbe imate samo zeljeti i biti, dok moci vam nedostaje, ne radite na tome, neznate i necete da provodite zelju u praksu! Vecina vas ustvari uopste ne poznaje bit religije! Vi kada se rodite za sebe kazete da ste hriscani, katolici, muslimani itd. Ali ustvari vi to niste, niste zato sto religija nije titula nego proces! Prije kada je religija imala pravi oblik, dok je bila proces, postojali su 3 nivoa u religiji, pa npr. u hriscanskoj, ne hriscani, pred-hriscani i hriscani! Cesto je to bio slucaj da u jednoj porodici pod jednim krovom zive sve 3 oblika! Pravi hriscanin je bila osoba koja moze da upravlja svojom sustinom i svojim umom, pred-hriscanin je osoba koja upravlja svojim umom dok sustinom ne moze, i ne hriscanin je osoba koja nikako ne radi na Zapovjedi i Duznosti! To su ustvari ova tri dijela zeljeti moci biti! Na zalost moderni hriscani su iz svojih razloga ukinuli ovaj oblik pred-hriscanina i ostavili da postoji samo nevjernik i vjernik! Zato vi pomocu obicnog zivota ne mozete da postanete slobodni! Drustvo ne posjeduje ovaj prelazni proces, nego jednostavno vam poklanjaju titule koje nista ne posjeduju a stvaraju lazno znacenje da ste to i to! Tako vas odvracaju od puta! Sve religije su ista stvar, samo je razlika u imenu, jer poticu iz drugih kultura, ali danas to su samo titule i prazni oblici religije! Zato covjek mora da kroci putem samosaznanja, a odlican izvor je upravo ova stranica! Za razliku od ostalih, ova ne nudi praznu pricu slicnu religijskim i sarlatanskim pricama, ovdje mozete naci Istinu! Pa u religiji je davno receno da npr. hriscanin je osoba koja voli sve ljude! Eto vi svi koji imate titulu neke vjere da li volite sve ljude! Naravno da je odgovor ne! To je zato sto niste slobodni da volite, vi ste robovi, a posjedujete titulu koja vam prica bajke u koje vi vjerujete ali nemozete da sprovedete! To nisu bajke to je Istina, samo sto covjek ju je zaboravio kako se ona ostvaruje! Zaboravio je proces! Mislio je da moze biti nesto vise od covjeka, i sada ne moze vise ni covjek da bude! Putem samosaznanja sve te bajke ce biti stvarnost za vas! I to stvarnost koja je postojana i neunistiva, tako da cete i vi takvi biti ! Nadam se da vam je i ova vjezba jasna pa idemo dalje!

Drugi level Vjezbi  -  Trebate se sada zapitati sledece pitanje - zasto covjek misli ovako ili onako, sta ga na to navodi a da nije rezultat spoljasnjih uticaja bilo koje vrste! To su njegovi polozaji, stavovi i pokreti! Ova vjezba je obavezna takodje i nosi naziv STOP vjezba!  Nakon sto smo naucili kako se ponasati i postaviti u zivotu, nakon sto smo uspjeli da snagom zelje pomocu uma cinimo, sada cemo da vidimo zasto se osjecamo ovako ili onako, zasto mislimo ovako ili onako, i naravno kasnije cemo i to da eliminisemo i tada ce prestati sve reakcije i biti cemo slobodni da cinimo i zivimo! Ova vjezba ima za zadatak posmatranje kao i prva vjezba! Dakle ovo je novi krug, jer smo osnovni vec ostvarili, sada idemo na dublji level!

Zaista sada zamislite apr. advokata ili nekog crnca, da li on ima odredjene i ogranicene pokrete? Naravno da cete reci Da! Svaka nacija, rasa, klasa, epoha, profesija ima odredjene i brojem ogranicene pokrete kojima se koristi u svom zivotu! Dakle svaka eva navedena klasa ima odredjeni stil pokreta! Kada se sjetimo ili pogledamo neku osobu mi je mozemo prepoznati po njenim pokretima, dakle svaka individua uvazava odredjeni broj polozaja koji su mu na raspolaganju i zato svaki covjek ima krajnje igranicen repertoar polozaja! Evo primjer: Zamislimo sada umjetnika koji je umjetnik koji zna da crta jednu vrstu umjetnosti, dakle on koristi samo pokrete svoje rase i kulture licnost i strukture, a kada pokusa da nacrta neku drugu sliku to ispadne lose! To je upravo dokaz da covjek je ogranicen pokretima, koje sam sebi je izabrao! Cesto mozemo ovo takodje vidjeti u nekom sadrzaju ( novine, net) karikatura, pa npr. moze biti karikatura seljaka u pokretima i polozajima operskih pjevaca! Dakle zaista svaki covjek ima ogranicene pokrete u skladu sa onim svim navedenim na pocetku ovog drugog levela vjezbi! Treba dobro zapamtiti da svaki polozaj ili pokret pa i njihov stil svake odredjene epohe, klase, rase i td. neraskidivo je povezan sa karakteristicnim formama misljenja i osjecanja! Oni su ustvari tako blisko povezani da covjek nemoze promjeniti formu misli ili osjecanja bez promjene pokreta i polozaja! Ovo je jedan vrlo dobra metoda, zataskana cesto u sarlatanskim i modernim religijama, a vas ermacizam.com.ba vam nudi upravo nju - Vjezbu Stop! Tacna upstva izvodjenja vjezbe cemo dati kasnije a sada da vidimo kompletnu sliku povezanosti misli i osjecaja sa pokretima! Treba znati da su forme misli i osjecaja ustvari polozaji misli i osjecaja! Svaki covjek ima odredjen broj intelektualnih i emocionalnih polozaja, bas kao sto ima tacno odredjen broj polozaja kretanja, a njegovi svi polozaji emocionalni, intelektualni i pokretni su svi medjusobno cvrsto povezani! Prema tome covjek nikada ne moze da pobjegne od vlastitog repertoara intelektualnih i emotivnih polozaja dok se ne promjene njegovi pokretni polozaji!

Treba sada da vam objasnimo kako su svi nasi polozaji i pokreti ustvari automatski, dakle da ne postoje voljni pokreti i da mi njima ne upravljamo! Naucna istrazivanja su tacno pokazala da je svaki nas pokret, voljni ili nevoljni ustvari nesvjesni prelaz iz jednog automatski fiksiranog polozaja u drugi, koji je takodje automatski! Iluzija je da su nasi pokreti voljni, u stvarnosti oni su automatskI! A automatizam nasih polozaja misli i osjecanja je nedvojbeno povezan sa automatizmom nasih pokreta! Sta nam to sada govori! Pa govori nam to da je nemoguce promjeniti misli ako ne mijenjamo i ostale polozaje! Jer ako mi promjenimo misli u nove, nasi uobicajeni pokreti i polozaji ometat ce nov nacin misljenja i evociranjem starih uobicajenih asocijacija! Jos uvjek nauka nije otkrila do koje mjere su oni povezani, ali ono sto znamo je to da nase misli i emocije strogo zavise od nasih pokreta i polozaja! Ako covjek zauzme polozaj, koji, kod njega odgovara osjecanju zalosti i utucenosti, tada ce, za kratko vrijeme zaista osjetiti zalost i utucenost! Strah, ravnodusnost, odbojnost i svi drugi osjecaji i misli mogu se stvoriti vjestacki promjenom polozaja! Posto sve covjekove funkcije - intelektualne, emocionalne i pokretne, posjeduju sopstveni  brojno odredjen repoertoar i posto su u stalnom uzajamnom djelovanju, proizilazi da covjek nikada nemoze pobjeci od sopstvenog automatskog repertoara! Ali, ermacizam.com.ba nudi rijesenje! Mi nudimo harmonizacijski razvoj covjeka za odvajanje od ovog urodjenog automatskog repertoara, a jedna od vjezbi, je sigurno vjezba Stop, posebno na pocetku rada na sebi u drugom levelu vjezbi, nakon sto smo naucili da se krecemo u smjeru kojim zelimo uprkos osjecajima pomocu uma vodeci se zeljom! Sada cemo da se upoznamo sa njom:

Vjezba STOP

Sve ove tehnike su u vezi sa zastajanjem u sredini. Georg Gurdjijev je ove tehnike u~inio veoma poznatim na Zapadu, ali nije bio svjestan postojanja "Vigyana Bhairava Tantra". On je te tehnike nau~io na Tibetu, od budistickih lama. On je na Zapadu radio sa tim tehnikama i mnogo ljudi je dospjelo do realizacije vlastitog sredista, upravo pomocu tih tehnika. On ih je nazvao: "stop vjezbe", ali porijeklo tih vjezbi je bilo "Vigyana Bhairava Tantra". Budisti su to naucili iz "Vigyana  hairava". Sufiji su imali takve vjezbe, takodje. I oni su ih pozajmili iz "Vigyana Bhairava". U osnovi, ovo je izvorna knjiga svih tehnika koje su poznate u svijetu. Gurd`ijev ih je koristio na veoma jednostavan nacin. Na primjer, on bi rekao svojim studentima da plesu. Grupa bi plesala, grupa od, recimo, dvadeset ljudi bi plesala i onda bi on iznenada viknuo "stop"! Onog trenutka kada bi Gurd`ijev rekao "stop", oni bi zastali u potpunosti. Bilo gdje da ih to zatekne, oni bi morali tu zastati. Nikakavi pokreti nijesu tada dopusteni, nikakve promjene, nikakvo podesavanje. Ukoliko vam je jedna noga bila iznad zemlje i vi ste tako stajali na jednoj, morali biste da ostanete tako. Ukoliko biste pali, to bi bilo nesto drugo, ali vazno je da nijeste saradjivali sa tim padom. Ako su vam oci bile otvorene, one treba da ostanu otvorene. Tada ih vise ne smijete zatvoriti. Ako se one zatvore same od sebe, to je druga stvar. Ali kada ste vi u pitanju, morate se svjesno zaustaviti. Treba da postanete upravo nalik kamenom kipu. Cuda se dogadjaju upravo zato sto se tokom djelovanja, tokom plesa, u pokretu, onda kada iznenada stanete, dogodi izvjestan jaz. To iznenadno zaustavlanje svih aktivnosti, smjesta vas dijeli na dva dijela: vase tijelo i vas. Vase tijelo i vi ste bili u pokretu. Iznenada ste stali. Tijelo te`i da nastavi da se kre}e. Ono je bilo u pokretu, zato tu postoji bitan trenutak. Vi ste plesali i tu je bio taj trenutak. Tijelo nije bilo spremno za taj iznenadni zastoj. Odmah ste osjetili da tijelo ima poriv da nesto uradi, ali ste vi to zaustavili. Jaz se ukazao. Tada osjetite da vam je tijelo nesto udaljenije, daleko, sa nekim nagonom za pokret, sa impulsom za aktivnost. A po{to ste stali i posto ne saradujete sa tijelom i sa njegovim djelovanjem, sa njegovim nagonom, porivom, vi tada postajete odijeljeni od svega toga. Ali postoji mogucnost i da obmanjujete sebe. Samo najmanja saradnja sa tijelom i taj jaz se nece dogoditi. Na primjer, osjetite da vam je nelagodno, ali ucitelj je rekao "Stop"! Vi ste culi tu rijec, ali, na trenutak, nastojite da ugodite sebi i tek onda zastajete. Tada se nece nista dogoditi. Tada ste obmanuli sebe, a ne ucitelja, jer samo vi tada gubite. Cijela svrha tehnike se gubi. Kada iznenada cujete rijec "Stop!", u tom istom trenu morate stati, nista ne smijete vise uciniti. Polozaj je bio neugodan. Vi ste se uplasili da cete pasti, da mozete slomiti nogu. Bilo sta da se dogodi, vise nije vasa briga. Ako se budete brinuli, bicete obmanuti. To iznenadno suocavanje sa smrcu, proizvodi jaz. Zaustavljanje je u tijelu, a onaj koji zaustavlja je u sredistu. Periferija i centar su odvojeni. U takvom iznenadnom zaustavljanju, vi mozete osjetiti sebe po prvi put: mozete osjetiti centar. Gurd`ijev je koristio ovu tehniku kako bi pomogao mnogima. Ova tehnika ima mnogo dimenzija; ona se moze koristiti na mnogo nacina. Ali prvo pokusajte da shvatite njen mehanizam. Taj mehanizam je jednostavan. Vi ste aktivni, a kada ste u pokretu sasvim zaboravljate sebe. To djelovanje postaje centar vase paznje. Recimo, neko umre, vi placete i kukate, suze teku niz lice. Tada sasvim zaboravljate sebe. Neko ko je umro postaje srediste, a oko tog sredista se razvija aktivnost - vas plac kukanje, tuga, suze. Ako bih vam iznenada viknuo: "Stop!" i vi u potpunosti zaustavite sebe, tada biste bili sasvim odvojeni od svog tijela i uticaja aktivnosti. Uvijek kada ste aktivni, vi ste u tome, duboko uvuceni u to djelovanje. Iznenadno zaustavljanje izbaci vas iz ravnoteze; izbaci vas iz djelovanja. To izbacivanje vas vodi pravo u vase srediste. sto vi obicno cinite? Iz jedne radnje prelazite u drugu. Vi idete od jedne aktivnosti ka drugoj, od A do B, od B do C. Kada se ujutro probudite, aktivnosti zapocinju. Tako bivate aktivni tokom cijelog dana. Vi cete promijeniti mnoge radnje, ali necete biti neaktivni ni jednog trenutka. Kako biti neaktivan? To je tesko. A, ako pokusate da budete neaktivni, vas napor da budete neaktivni ce postati odre|ena aktivnost. Bilo je mnogo onih koji su pokusavali da budu neaktivni. Oni bi sjedjeli nalik Budi i nastojali da budu neaktivni. Ali, kako je moguce nastojati da budete neaktivni? Taj sami napor je ponovo neka aktivnost. Tako mo`ete neaktivnost pretvoriti u aktivnost. Vi mozete sebe prisiljavati da budete mirni, nepomicni, ali to prisiljavanje je aktivnost uma. Zato, mnogi pokusavaju da u|u u meditaciju, ali tako ne sti`u nikuda: samo zato sto je njihova meditacija opet neka vrsta aktivnosti. Oni to mogu promijeniti. Ako ste pjevali neku obicnu pjesnu, sada to mozete promijeniti u bajan - u molitvenu pjesmu. Sada mozete pjevati sporije, ali oboje je neka aktivnost. Vi mozete trzati, mozete hodati, mozete citati; to su aktivnosti. Mozete se moliti - i to je vrsta aktivnosti. Mo`etese kretati iz jedne u drugu aktivnost, a i sa posljednjom stvari pred pocinak, kada krenete da spavate, vi ste i dalje aktivni. Djelovanje nije prestalo. Zato se doga|aju snovi - zato sto se aktivnost nastavlja. Vi ste zaspali, ali vase djelovanje se i dalje nastavlja; u podsvijesti ste i dalje aktivni - cinite nesto, posjedujete nesto, gubite nesto, kre}ete se. Snivanje znaci da ste zaspali uslijed umora, ali aktivnost je i dalje neprestano tu. Samo ponekad, na nekoliko trenutaka ( a to je postalo sve re|e kod savremenog covjeka), samo na nekoliko trenutaka, snovi prestaju i vi tada potpuno spavate. Ali tada je ta neaktivnost nesvjesna. Vi toga nijeste svjesni: u dubokom ste snu. Aktivnost je izcezla: sada vise nema periferije. Vi ste sada u centru, ali sasvim isrpljeni, potpuno umrtvljeni, nesvjesni. Zato su hindusi uvijek govorili da su sushupti (spavanje bez snova) i Samadhi (vrhovna ekstaza) istovjetni, isti, tek sa samo jednom razlikom; ali ta razlika je velika: razlika je u svjesnosti. U sushputi, u snu bez snova, vi ste u sredistu vaseg bica - ali toga nijeste svjesni. U samadiju, u najvisoj ekstazi, u najvisem stanju meditacije, vi ste u sredistu, tako|e - ali ste toga svjesni. U tome je razlika, ali velika razlika, jer ukoliko ste toga nesvjesni, makar bili u samom sredistu svog bica, sve je to beznacajno. To vas osvjezava; to }e vam dati zivost; ucinice vas vitalnijima. Ujutro }ete se osjecati svjezi i blazeni; ali 6 ukoliko ste nesvjesni, cak i ako ste u sredistu, vas zivot ce ostati isti. U samadiju ulazite u sebe potpuno svjesni, sasvim budni. A kada se sasvim probu|eni na|ete u srediste, necete vise nikada biti isti. Tada cete znati ko ste; znacete da su vasa posjednistva, va{e aktivnosti, samo na periferiji: oni su samo talasici, a ne vasa stvarna priroda. Mehanizam ovih "stop" tehnika je tako podesen da vas iznenada gurne u prostor neaktivnosti. Taj trenutak mora doci iznenada jer ako vi "pokucate" da budete neaktivni, to cete preokrenuti u aktivnost. Zato ne pokusavajte, i odmah budite neaktivni. U tome je smisao "stop". Vi trcite, a ja ka`em: "Stop!". Nemojte nista pokusavati; samo stanite! Ako bilo sto pokusate, izgubicete smisao. Na primjer, vi sjedite ovdje. Ako kazem stop, onda odmah zastanite tada i tu. Nijedan ni najmanji tren se ne smije propustiti. Ako pokusate da nesto podesite, da se smjestite i da ka`ete: "U redu, sada }u se zaustaviti", vi ste vec propustili stvar. "Odmah" je osnova, zato ne cinite nikakvi napor da stanete. Samo zastanite! To mo`ete pokusati bilo gdje. Dok se kupate: iznenada naredite sebi "Stop!" i zastanite. Makar i na tren, vi cete osjetiti da se neki drugaciji fenomen odigrava unutar vas. Vi ste gurnuti u centar i iznenada se sve zaustavilo  i ne samo tijelo: kada se tijelo sasvim zaustavi i vas um se zaustavi, tako|e. Kada kazete: "Stop!", na tren nemojte ni disati. Neka se sve zaustavi. Nemojte disati, nemojte se pokretati. Ostanite tako zaustavljeni na tren i tada }ete osjetiti da ste iznenada prodrli, brzinom rakete, u vlastito srediste. Tada je cak i bljesak toga pravo cudo, revolucija. To }e vas promijeniti i, malo po malo, sve vise cete imati jasniji dojam bljeska svog centra. To je razlog zasto je neaktivnost u tom trenu dobro upraznjavati. Iskoristite to odmah, u tom djelicu trena, jos dok nijeste sasvim svjesni. Zbog toga je ucitelj od pomoci. Ovo je grupna metoda. Gurd`ijev ju je koristio kao grupnu metodu, jer kada kazes "Stop!", a ako si sam, mozes lakse obmanuti sebe. Prvo se namjestis da ti je lagodno, a onda kazes "stop". Ili, cak i ako se nijesi svjesno pripremao, ti ces nesvjesno biti pripremljen. Tada mozes reci: "Sada se mogu zaustaviti". Ako se to uradilo posredstvom uma, ako je u pozadini toga bio neki plan, to }e biti beskorisno. Tada vam ova tehnika nece biti od nikakve pomoci. Zato je to dobro raditi u grupi. Ucitelj radi sa vama i kaze: "Stop!". On nalazi trenutak kada ste u nekom nezgodnom polozaju, a tada se bljesak dogodi, iznenadno, nalik munji. Aktivnost se moze koristiti, neaktivnost se ne mo`e iskoristiti. A ako to i pokusate da koristite, to ce biti neki drugaciji vid aktivnosti. Samo iznenada mozete biti neaktivni. Ponekada se to mo`e ostvariti dok vozite automobil; iznenada osjetite da ce se dogoditi udes, da se neko drugo auto munjevito priblizava vama i da ce vas u narednom trenutku udariti. Iznenada vas um zastaje, dah vam zastaje, sve staje. cesto, u nekom takvom udesu, osoba biva gurnuta ka svom centru. Ali vi mo`ete ispustiti taj tren cak i u jednom takvom udesu. Um se automatski zaustavlja u nekoj opasnoj situaciji. Zasto? Zato sto je um mehanizam koji moze da djeluje samo sa rutinskim stvarima - sa onim koje se mogu uvjezbati. Vi ne mozete uvjezbati um za slucaj udesa; inace se to ne bi moglo nazvati slucajnim udesom. Ako ste spremni, ako ste prosli kroz probe, onda to nijesu slucajnosti. "Slucajno" znaci da um nije spreman da uradi bilo sta. Stvar je tako iznenadna, ona se ukaze iz nepoznatog smjera. Um nista ne moze uraditi. On nije spreman za sto nije uvjezbavan za nesto takvo. On treba da stane prije no sto uradite bilo sto drugo, prije no sto preduzmete nesto za sto ste se obucili. Opasnosti imaju neku tajnu privlacnost, neki unutrasnji car: to su meditativni trenuci. Ako potjerate automobil da ide preko 120 kilometara na sat, zatim i preko 150 kilometara, pa i preko 170, 190, tada dolazi trenutak kada se moze dogoditi bilo sta, a da vi nijeste u mogucnosti nista da uradite. Tada, zaista, automobil je izvan kontrole, krece se van kontrole. Iznenada, um vise ne moze da djeluje; on nije za to spreman. U tome je uzbudjenje brze voznje - zato sto se tisina ukaze; vi ste tako gurnuti ka svom centru. 7 Sve tehnike vam pomazu da dodjete do centra bez ikakvog udesa, bez ikakve opasnosti. Ali zapamtite, vi ih ne mozete upraznjavati. Kada to kazem, sta pod time mislim? Na neki nacin ih i mozete koristiti: mozete iznenada stati. Ali to zaustavljanje mora biti iznenada; vi se za to ne smijete pripremati. Ne mozete o tome razmisljati, planirati i re}i: "U dvanaest casova cu stati." Dopustite da vam se nepoznato dogodi kada ste nepripremljeni. Krenite ka nepoznatom, nekom nepoznatom stazom, bez ikakvog predznanja. Ovo je jedna takva tehnika: "Upravo kada dobijete nagon da nesto uradite, zastanite." To je jedna dimenzija. Na primjer, imate nagon da kijate. Osjetite da taj nagon dolazi, osjecate da kijanje dolazi. Tada dolazi trenutak kada necete nista moci uciniti: to ce se dogoditi. Ali u samom pocetku tog osjecanja, kada osjetite da samo kijanje dolazi, onog trenutka kada postanete toga svjesni: "Stop!". sta mozete uciniti? Mozete li zaustaviti kijanje? Ako pokusate da ga zaustavite, ono ce jos brze doci, jer ce to zaustavljanje uciniti da vas um bude jos svjesniji te cinjenice; osjecanje ce biti pojacano. Postacete jos osjetljiviji, sva vasa paznja ce biti tu, a to ce pospijesiti da kijanje dodje jos prije. To ce postati neodlozno. Vi ne mozete kijanje direktno zaustaviti, ali mozete zaustaviti sebe. sta mozete uciniti? Osjetite nagon da kijanje dolazi. Stanite! Nemojte pokusavati da zaustavite kijanje. Samo zaustavite sebe. Nemojte nista preduzeti. Ostanite sasvim nepokretni; cak na trenutak nemojte ni disati. Na trenutak zastanite, tada cete osjetiti da se nagon povukao, da je odustao. U tom povlacenju nagona, neka suptilna energija se ostvarila, koja se upotrijebila za kretanje ka vlastitom centru, jer tokom kijanja odbacujete izvjesnu energiju - tokom bilo kog nagona. "Nagon" znaci da ste optereceni nekom energijom koju ne mozete iskoristiti i apsorbovati. Ona nastoji da se ispolji, ona zeli da izadje. Vi zelite da se olaksate. Zato se poslije kijanja osjecate dobro - neko unutarnje suptilno blagostanje. Nista se nije dogodilo. Tako samo osloba|ate neku energiju koja se prelivala, koja je bila teret. Sada je vise nema; olaksali ste se. Tada osjetite neko suptilno opustanje unutar sebe. Uslijed toga psiholozi, posebno Pavlov, B. F. Skiner i neki drugi, smatraju da je i seks nalik kijanju. Oni tvrde da psiholoski tu nema nikakve razlike, da je seks nalik kijanju. Vi ste preoptereceni energijom; zelite da je odbacite. Kada je odbacite, vas mehanizam se opusta. Tako postajete neoptereceni. Tada se osjecate dobro. Takvo osjecanje je, po psiholozima, samo osloba|anje, a kako psihologija napreduje, oni su u pravu. Oni su u pravu! Uvijek kada imate nagon, neki nagon da nesto uradite, zastanite! Ne samo sa nekim fizioloskim nagonom, bilo koji nagon moze posluziti. Na primjer, krenete da popijete casu vode. Dotaknete casu, vodu i iznenada zastanete. Neka ruka ostane gdje je, neka zelja za picem ostane, neka zed i dalje bude u vama, ali se vi sasvim zaustavite. Casa je spolja, zed je iznutra, ruka je na casi, oci su uprte u casu: iznenada stanite! Nemojte disati, nemojte se pomicati - isto kao da ste umrli. Taj nagon, ta zed, ce osloboditi energiju i ta energija ce se upotrijebiti za odlazak do centra: vi cete biti gurnuti u vlastiti centar. Zasto? Zato sto je nagon pokret ka vani. Zapamtite, "nagon" znaci da energija odlazi van. Zapamtite i jos jednu stvar: energija je uvijek u pokretu - bilo da odlazi ili da dolazi. Energija ne moze biti staticna. To su njeni zakoni. Ako shvatite te zakone, tada ce mehanizam te tehnike biti jednostavan. Energija je uvijek u pokretu. Ona se ili krece ka napolje ili ka unutra. Energija ne moze biti nepomicna. Ako je staticna, onda ona nije energija; a ne postoji nista sto nije energija. Zato se sve nekuda krece. Kada se nagon, bilo koji nagon ukaze, to znaci da se energija krece ka spolja. Zato vasa ruka krece ka casi. Vi se krecete ka vani. Ukazuje se zelja da se nesto uradi. Sve aktivnosti su pokreti koji krecu iznutra ka vani. Kada se iznenada zaustavite, energija ne moze ostati nepomicna u vama. Vi ste nepokretni, ali energija unutar vas ne moze biti staticna; mehanizam kroz koji to izlazi nije jos mrtav: to se zaustavilo. Sta energija onda moze? Energija ne moze nista drugo sem da krene ka unutra. Ona ne moze biti staticna. Ona je krenula napolje. Vi ste je zaustavili, mehanizam se zaustavio, ali mehanizam koji moze voditi ka centru je jos tu. Ta energija ce krenuti ka unutra. Ali vi zadrzavate svoju energiju i mijenjate joj smjer, a da to ne znate. Vi ste ljuti, pozelite da nekoga udarite ili da nesto unistite, da nesto ucinite na nasilan nacin. Ali pokusajte ovo! Pridjite nekome - prijatelju, supruzi, vasem djetetu, bilo kome - i zagrlite ga, poljubite ga ili ga samo zagrlite. Bili ste ljuti. Krenuli ste da nesto srusite; zeljeli ste da se nasilnicki ispoljite. Vas um je bio destruktivan; energija se kretala ka nasilju. Odmah nekoga pocnite da volite. U pocetku cete mozda osjetiti kao da je to gluma. Cudicete se: "Kako mogu da volim? Kako u ovom trenutku mogu nekoga da volim? Ja sam ljut!" Vi ne poznajete taj mehanizam. U tom trenutku mo`ete voljeti dublje jer je tada energija pokrenuta, podignuta. Ona je tada dosla do mjesta gdje se mora ispoljiti; a energija trazi pokret. Ako tada pocnete nekoga da volite, ta ista energija ce se preobraziti u ljubav i vi cete osjetiti bujicu energije kakvu jos nikada do tada nijeste osjetili. Postoje osobe koje ne mogu voljeti dok se ne razljute, dok ne postanu nasilne. Postoje ljudi koji mogu uci u duboku ljubav samo onda kada su nasilni. Mozda to jos nijeste primijetili, ali to se desava svakodnevno: parovi se sva|aju prije no sto zapocnu da vode ljubav. Supruge i muzevi se svadjaju, postaju ljuti, postaju nasilni, a onda vode ljubav - a mozda i ne razumiju sta se upravo dogodilo. Tada to postaje mehanicka navika. Uvijek kada se sva|aju, oni vode ljubav; a onog dana kada se ne posvadjaju, oni nijesu spremni da se vole. Posebno u indijskim selima se supruge jos tuku; ako neki muz prestane da tuce svoju zenu, tada se zna da je prestao i da je voli. cak i zene znaju da, kada muz postane sasvim nenasilan prema njima, to je znak da je ljubav prestala. On je ne tuce, znaci da je i ne voli. Zasto? Zasto je svadja tako povezana sa ljubavlju. Oni su povezani jer je to ista energija koja se krece, ista energija se krece u razlicitim pravcima. Vi to mozete zvati ljubav ili mrznja. Oni izgledaju suprotni jedno drugome, ali to i nije bas tako: zato sto se ista energija krece. Zato, u skladu sa vasim poimanjem ljubavi, osoba koja postane nemocna da mrzi, postaje nemocna i da voli. Osoba koja ne mo`e biti nasilnicki ljuta, postaje nesposobna da voli ljubavlju koju vi poznajete. Ona moze biti sposobna za neku drugu vrstu ljubavi, ali to nije vasa ljubav. Buda voli, ali ta ljubav je sasvim drugacija. Zato to Buda naziva milostivost; on to nikada ne naziva ljubav. To je nesto vise nalik milostivosti, samilost, a manje nalik vasoj ljubavi, zato sto vasa ljubav ukljucuje mrznju, ljutinu, nasilje. Energija moze da se krece, moze da mijenja pravac; ona moze da bude mrznja, a moze da bude i ljubav - to je ista energija. Ta ista energija moze da krene i ka unutra, tako|e; zato uvijek kada imas nagon da ucinis nesto, zastani! To nije potiskivanje. Vi tako nista ne potiskujete. Vi se tako samo igrate sa svojom energijom - samo se igrate sa energijom i spoznajete nacin njenog djelovanja, nacin na koji ona djeluje unutar vas. Ali zapamtite, podsticaj mora biti stvaran i autentican, inace se nista nece dogoditi. Na primjer, nijeste zedni. Krenete ka casi i iznenada - zastanete. Nista se nece dogoditi, jer nema sta da se dogodi: energija se nije pokrenula. Vi osjecate ljubav prema svojoj zeni, zena prema muzu, prema prijateljima; zelis da ih zagrlite, da ih poljubite. Stanite! Ali taj impuls mora biti prisutan. Ako taj podsticaj nije prisutan, i ako vi nekoga samo pridrzavate, ako ga poljubite samo zato sto se ocekuje da ga poljubite, a onda zastanete, tada se nista nece dogoditi jer se iznutra.nije nista pokrenulo. Zato, kao prvo, zapamtite, podsticaj mora biti autentican, stvaran. Samo sa istinskim nagonom se energija pokrece, a kada se sa takvim naponom zaustavite, energija postaje zadrzana. Bez ikakve mogucnosti da iza|e vani, ona se preokrece; treba da se krece, ne moze ostati tu. Ali mi smo veoma izvjestaceni, tako da nista ne izgleda stvarno. Vi rucate zato sto je vrijeme za rucak, zbog vremena, a ne zato sto ste gladni. Zato, ako tada zastanete, nista se nece dogoditi, jer nijeste ni bili gladni, nije bilo podsticaja. Energija se nije kretala. Ukoliko budete navikli da rucate u jedan sat popodne, vi cete svakodnevno u to isto vrijeme osjetiti glad. Ali to ce biti lazna glad. To je samo mehanicka navika, jedna obicna navika. Vase tijelo nije gladno. Ako tada ne budere jeli, imacete osjecaj da vam nesto nedostaje. Ukoliko ni za jedan sat poslije toga ne budete jeli, vi cete zaboraviti na glad, to ce vas proci. Stvarna glad ce se pojacati; ona i treba da se pojaca. Ako ja vasa glad bila prava, u dva sate cete biti jos gladniji. Ako je ta glad bila lazna, ta dva sata cete sasvim zaboraviti na glad. Zaista, ta dva sate ne}e biti gladi. ^ak, iako budete `eljeli da jedete, vise necete osjecati glad. Ta glad je bila samo jedno lazno mehanicko osjecanje. Energija se nije pokrenula. To je samo bio nalog uma da je tada vrijeme da jedete i zato jedite. Ako osjetite da vam se spava, zastanite; ali taj osjecaj mora biti stvaran - u tome je problem. A to je i problem za nas. To nije bilo tako u Sivino vrijeme. Kada je prvi put propovijedana "Vigyana Bhairava Tantra", to nije bilo tako. Tada je covjek bio autentican, covjecanstvo je bilo stvarno - cisto. Nije bilo izvjestacenosti. Kod nas je sve lazno. Vi se pretvarate da volite; pretvarate se da ste ljuti. Tako nastavljate da se pretvarate i zaboravljate sebe. Nikada ne kazete sto je u vama; nikada to ne ispoljavate. Vi ispoljavate ono sto nije u vama. Osmotrite sebe i to cete spoznati. Vi jedno kazete, a osjecate nesto sasvim drugo. Zaista, od vas se i ocekuje da govorite suprotno; ali ako ka`ete nesto ispravno, postacete sasvim neuklopljivi, jer je cijelo dru{tvo la`no, a u la`nom dru{tvu mo`ete `ivjeti samo kao izvje{ta~ena osoba. [to se vi{e prilago|avate, to ste la`niji, jer ako `elite da budete stvarni, osje}a}ete se neprilagodjeni. Uslijed toga se odricanje javlja. Ono se pojavljuje zbog lazi u drustvu. Buda je morao da ode ne zato sto to ima neko pozitivno znacenje, vec samo uslijed negativnog znacenja - zato sto u laznome drustvu ne mozete biti stvarni. Ako nastojite da budete stvarni svakog trenutka cete biti izlozeni sukobima i nepotrebnom gubljenju energije. Zato se lisi nestvarnog, oslobodi se laznog kako bi mogao biti stvaran: u tome se sastoji osnovni razlog za odricanje. Pogledajte samo koliko ste nestvarni. Osmotrite samo vasu dvolicnost. Jedno kazete, a osjecate nesto sasvim suprotno. U jednom istom trenutku djelujete u dva razlicita pravca. Stoga, ukoliko zaustavite nesto sto nije stvarno, ova tehnika nece biti od pomoci. Zato prona|ite nesto sto je autenticno i pokusajte da to zaustavite. Sve treba da bude istinito. Mnoge stvari su jos takve. Na srecu, svako je ponekad stvaran; u ponekom trenutku svako biva istinit. Tada to zaustavite. Vi se osjecate gnjevno, i osjecate da je to uistinu tako. Krenete da unistite nesto, da istucete svoje dijete, ili da ucinite bilo sta drugo: stop! Ali nemojte zastati sa predomisljajem. Nemojte reci da "gnjev je los i zato cu stati" - ne! Nemojte reci: "Ovo nece pomoci djeci, zato cu stati." Nikakvo predomisljanje nije potrebno jer ukoliko se predomisljate sva vasa energija ce krenuti ka tome. To je unutarnji mehanizam. Ako kazete: "Necu tuci dijete jer to nece nista popraviti, a nije dobro ni za mene, ne moze biti od neke koristi, nista ne moze popraviti", ta sva energija koja je postala gnjevna, sada je postala predomisljanje. Tada ste se predomislili i energija je potisnuta. Ona je krenula ka predomisljanju, ka razmisljanju. Tada vi stajete; vise nema energije. Kada se osjetite gnjevno, nemojte se predomisliti; nemojte razmisljati da je to "dobro" ili "lose"; uopste nemojte o tome razmisljati. Odmah se prisjetite tehnike i zastanite! Gnjev je cista energija - nista lose i nista dobro. To moze postati dobro, a moze postati i lose: zavisi o rezultatu, a ne o energiji. Moze postati lose ako iza|e napolje i nesto unisti, ako postane destruktivno. A moze postati jedna predivna ekstaza ukoliko se usmjeri ka unutra i dovede vas do sredista. To moze postati cvijet. Energija je samo energija - cista, bezazlena, neutralna. Nemojte se premisljati. Krenuli ste da nesto uradite: Ucinite to bez razmisljanja. Jednostavno zastanite i tako ostanite. U tom zastajanju cete osjetiti bljesak unutrasnjeg centra. Zaboravicete periferiju, a centar ce vam doci pred oci. Upavo kada dobijete podsticaj da nesto ucinite, stanite. Pokusajte to. Zapamtite tri stvari. Prvo, ucinite to kada imate zaista istinski nagon. Drugo, nemojte razmisljati o zaustavljanju: samo stanite. I trece, cekajte! Kada se zaustavite - bez disanja, bez pokreta - cekajte i osmatrajte sta se dogadj|a! Nista ne pokusavajte! Kada kazem da cekate, ja mislim da ne treba da razmisljate o unutarnjem centru. Tako biste ponovo mogli to propustiti. Nemojte razmisljati o Sebi, o Atmanu. Nemojte razmisljati kako je sada bljesak prisutan, kako je bljesak dosao. Nemojte razmisljati. Samo cekajte. Dopustite da se nagon, da se energija krece sama od sebe. Ako pocnete da razmisljate o Bramanu i Atmanu, tj. o centru, energija ce krenuti ka tim mislima. Veoma lako mozete protraciti (potrositi uzalud) tu unutarnju energiju. Sama pomisao je dovoljna da to usmjeri; tada cete poceti razmisljati. Kada kazem stop, to znaci da se sasvim zustavite - u potpunosti. Nista se ne krece, kao da je vrijeme sasvim stalo. Nema nikakvih pokreta. Samo ste vi prisutni! U tom jednostavnom bitisanju, iznenada ce centar eksplodirati.
P.S. Vrlo bitno je znati da su oci i njihovi pokreti povezani sa razmisljanjem, to znaci da kada oci se micu covjek razmislja! Svaki ritam pokreta ociju znaci tacno odredjenu misao, i po tim pokretima naucnici mogu tacno da vide vas motiv, misli i sve u vama! Dakle zato u vjezbi stop je bitno i korisno zaustaviti i oci! Zaustavite ih onako kako je u vjezbi opisano svo ostalo zaustavljanje!

Stednja energije i Ispravna potrosnja 
         
Kada covjek ispravno koristi i trosi energiju na pravi nacin, te stedi istu, on moze biti stotinu puta snazniji i jaci od atlete! Ako ovo naucimo, tada ce to biti i moguce! Stednja moze biti praktikovana kako u fizickim, tako i u misaonim i moralnim stvarima! Sada cemo da razotrimo fizicku snagu i njenu stednju!
Fizicka Stednja - Iako mnogi od vas su naucili mnogo novih stvari i govorite drugacije nego prije, niko od vas ne zna kako da radi! Kako da ne trosite nepotrebnu energiju, a to je najveca greska svih vas! Kada u nekoj fabrici naruce robota ili masinu, prvo sto se gleda je njen kapacitet rada i potrosnja energije, sto je potrosnja manja a kapacitet veci ili isti to je masina bolja! Sada vidite koliko smo se zapustili kada jedan od 2 najbitnija spektra nismo uopste uzeli u obzir - potrosnju energije! Mi smo toliko zapustili ovu sferu da trosimo mnogo energije i kada mirujemo! Zaista sada cete nauciti i ako to uspijete, mozete raditi 10 puta tezi fizicki posao a da potrosite 5 puta manje energije! Na primjer ako pogledate sledeci primjer biti ce vam jasnije: Osoba X kad koristi cekic on to cini cijelim tijelom a da toga nije ni svjestan! Udarcu cekica je potrebno 2 funte snage, ali krecuci cijelim tijelom osoba X trosi 10 funti snage, dakle 2 trosi na cekic a 8 potpuno nepotrebno! Ali da bi postigao bolje rezultate ( duplo bolje ) on mora da koristi 4 funte snage na cekic, ali zato sto vec trosi 10 njemu to nije izvodljivo! Radit ce 5 minuta i umorit ce se a nije uopste dovoljno posla uradio! Snaga koju je potrosio mogla je biti 5 puta uduplani udarac, ali to nije bio slucaj kod osobe X! Zaista, niti jedna obrazovna ustanova ne poducava osobu o trosenju energije, ali zato poducava da se kupuju namirnice za proizvodnju! Probajte sada ovo: Sjednite i stisnite saku iz sve snage.... svako od vas to cini drugacije, jedan steze i mice noge, drugi koci vrat itd.... Ali ako obratite paznju ucinit cete to drugacije! Kada sjedite, stojite, ili lezite trenirajte da stisnete ruku, a da ostatak tijela bude vam opusten, kada to shvatite moci cete i da npr. vucete a da razlikujete otpor od vuce! Npr. covjek kada hoda, treba da hoda bez napetosti, pazeci samo da odrzi ravnotezu ( hod gurua, koji cesto izgledaju da lebde)! Morate znati da covjek trosi energiju svaki puta kada radi novi pokret, ili kada drzi zategnutost! Samo prvi pokret je potrosnja, dok ostali se desavaju impulsom! Sada ako mi konstantno cinimo da drzimo tijelo nepotrebno zategnuto ili napeto to je konstantna potrosnja, kao da je vas akumulator spojen direktno na auto koje vergla konstanto! Dakle da bi cinili hodanje bez gubitka snage, morate da date prvi pokret sa energijom, a da nakon toga sve se dogadja po inerciji! Da biste ovo ucinili morate pustiti kretanje da ide samo, da ne zavisi od vas! Npr. ako vi regulisete brzinu kretanja to znaci da trosite energiju, jer mijenjate inerciju! Svaka promjena brzine je potrosnja! Zaista ovo smanjenje potrosnje je vjezba nevjerovatnih rezultata! Pokusajte da hodate i da opustite sve osim nogu! Posvetite paznju da tijelo bude pasivno, ali glava i lice moraju biti zivi, jer jezik i oci moraju da govore! Ovo treba da se uci u skolama 1. razreda osnovne, ali to nije slucaj! Zato vi mozete da poducite svoju djecu dopunom znanja koje ce primiti od vas! Sta cemo postici jos sa ovim? Pa covjek kada inace hoda, uvjek je opcinjen necim, ili mrzi, ili voli, tuzan je ili sretan, a sada paznjom na svoje tijelo da bude opusteno i pasivno i da noge ostanu u funkciji, mi cemo postici i uzivanje! Svako je ustanju ovako da cini, samo neko manje neko vise ucinkovito, ali sigurno je da cete vremenom uspjeti da potpuno savladate! Sve sto je potrebno je praksa, dakle neophodno je da ove prethodne vjezbe vam posluze da ovo ostvarite! Dakle ovakvo kretanje neka vam bude zelja, i pomocu uma cete prevazici kontrolu sustine i bica! Dakle zelja ce vam napraviti mogucnost a iz te mogucnosti rodit ce se rezultat, jos ovdje govorimo o fizickom rezultatu koji je jasnije vidljiv! Dakle, praktikujte ovu vjezbu, i tezite da kada ste dirnuti u neki zivac na tijelu bolom, nastojte da kontrolisete vasu reakciju da se ne prosiri po cijelom tijelu!
Sada smo zavrsili sa fizickom vjezbom pa cemo se posvetiti ostalim dvjema silama! Ako neko pogodi vas zivac na polju moralnost ili na polju psihe, takodje morate da kontrolisete reakciju da se ne siri po cijelom tijelu i da ne obuzme i druge izvore sila ( da vam se npr. uslijed emotivne negativne reakcije ne ukoci tijelo), dakle ne dajte joj da se prosiri!
Vjezba moralne snage - Sve sto dotice nase bice, cini to bez naseg prisustva i bez da nas pita, takav je put u nama pripremljen! Dakle mi smo robovi toga, robovi koji ce se ma sta bilo moci kretati misliti i osjecati o svim stvarima kao i ostali! Ali jedino covjek od svih bica na planeti ima sposobnost da izadje iz tog kruga karme - uzrocno posljedicne veze! Npr. neko me uvrijedi i ja ne zelim da mu oprostim, ali nastojim da sprijecim da uvreda utice na mene cijelog! Ili cim ugledam lice gospodina X obuzme me antipatija, moramo se truditi da nas to ne obuzme cijelog, a ovaj primjer sam vam naveo da vidite da stvar nije u tim osobama, nego stvar je problem, dokaz toga je da taj antipaticni gospodin nekom drugom je simpatican! Moja reakcija je u meni! Stvar koja cini simapticnim ili ne je u meni! Nije osoba za osudu, antipaticna je u odnosu na mene! Tako niko na svijetu nije ustvari problem, problem smo uvjek mi, sami sebi! Sve sto do nas dopire u toku dana, i u zivotu uvjek je tako, jer sve je to u odnosu prema nama, a ne u izvornom obliku! Cesto je to nesto dobro, ali mi to ne vidimo tako! Ali znajte da ova relativnost je mehanicka, bas kao sto je i nasa zategnutost misica, mozemo je promjeniti! Maloprije smo naucili kako da radimo, a sada cemo nauciti kako da smanjimo potrosnju moranle snage! Mi smo svakim danom dodirivani onim sto ne bi trebalo da nas dodiruje, a ne dodiruje nas ono sto treba da nas dodiruje! Kao po pravilu dodiruju nas stvari koje idu direktno u zivac, a one ne bi trebalo da imaju tu moc, posto nemaju takvo stvarno postojanje, jedino je stvarno u odnosu na nas! Dakle vjezba je u tome da sprijecimo sirenje zivca na kompletno tijelo i na druge izvore snage! Treba razumjevati da je to nestvarno sto nas dodiruje i da mi nismo tu to ne bi ni postojalo, jer je takvo samo u odnosu na nas! Trebamo se cesce koncentrirati na fizicku vjezbu kada smo sami i kada hodamo npr. nego da motamo filmove po glavi i da gledamo okolo i kupimo utiske koji ce nam stvarati reakcije! Uvidjajte pozitivne stvari sve vise, primjenom prethodnih vjezbi stavljanjem u poziciju drugog i primjenom koncentracije i posmatranja! Trazimo drugu stranu negativnosti koja je doprla do vas, npr. kada bi svi ljudi bili ljubazni mi ne bismo imali kome da pisemo ovo! Znajmo da reakcija je u nama! Tako nikada necemo ispasti iz takta dajuci da nas taj nepostojeci problem napravi osobom koja nema kontrolu nad sobom! Trebamo dakle tragati za pravim znanjem, a ne za prividom, jer kakvo je to znanje i istina stvarnost ako kada vas ja pogledam ljubazno vi ste ljubazni, a ako sam nervozan i vi ste na mene nervozni, to je znanje mehanicko, mi smo robovi i automati, jer ako niste onda budite na mene ljuti bez razloga slobodnom voljom! Ne mozete, vi ste rob stavova drugih, ali ne samo ljudi nego svega sto postoji - bilo koji objekat snazni je od vase slobodne volje, to je neprekidno robovanje! Vase funkcije zbog tog znanja (stavova svega sto postoji) nisu vase, nego ste vi funkcija u sluzbi svega sto se desava u vama u odnosu na sve to vani! 
To nije znanje nego privid, to znanje je mehanicko i ne moze se zvati uopste znanjem! To znanje je neko drugi samo nazvao znanjem, to je izmisljeno. prolazno i promjenljivo,  to su reakcije i polozaji, a ne znanje unutar nas! Ono ne pripada niti meni niti tebi, pa zasto onda da ga posjedujemo? Ni za sta, osim da nam stvara patnju!
Vjezba psihicke snage - Sto se tice ove psihicke ustede snage, moramo koristiti mozak samo kada nam on treba, dakle ne dozvoliti da "to" misli! Dakle da ne dopustimo da nam mozak stano radi, moramo ga zaustavljati u toku vjezbe sta god da mislio, bilo to dobro ili lose! To je napocetku tesko, isto kao sto je tesko da se zaustavi zatezanje noge, ali moguce je vjezbom, a bolja metoda od ove ne postoji, tj. postoji ali njeni rezultati ne postoje - uzaludne su! Stalno dakle, morate zaustavljati misli i sprecavati da "to" misli vasim mozgom (pod pojmom "to" mislim na automatske misli koje dolaze od uticaja neke osobe u odnosu na nas)! Princip vasih vjezbi je ustvari i njihov bit - da koncentrisete snagu samo na onaj dio tijela (mozak, emocije, pokret) koji radi tj. koji vam je strogo potreban u toj situaciji! Ostali ne treba da rade, i tako cete snagu i energiju staviti na konto, i imat cete vise snage da sprovodite ovu vjezbu i da ne odustajete! Treba znati da kada "to" misli da to nismo mi, to je nas odgoj, nase obrazovanje, moral, sve one price koje smo culi da je nesto ovakvo ili onakvo, ruzno ili lijepo! Sve dok svaku od tih stvari (misli) ne shvatimo i ne uvidimo sami licno, ona ce da nam stvara problem i "to" ce u nama vjecno da misli i kada to ne zelimo! Problem je u tome da smo puni kriticnosti prema svemu a da je nismo sami odredili, to nije nasa kritika, nije nas odnos prema tim stvarima i svijetu! Svako je individua i svako je razlicit, ne postoji neki uzor koji treba slijediti! Zato je bitno da sve potpuno sami shvatimo i kada covjek to potpuno svjesno do korijena uvidi sam ce mehanizam bica da odbaci sto je ruzno a da prihvati sto je lijepo i nece vise biti problema sa tom stvari! Ako vam je neko rekao da je npr. sex los, vi cete se u drustvu praviti kao da ga ne upraznjavate ali on je itekako dio vaseg zivota! Tek kada se sami zagledate u korijen te pojave vase bice ce vam reci da li je to za vas ili ne i nece biti vise dualonosti i pretvaranja ni u drustvu ni u privatnosti! Tako je sa svime! Svaku najmanju stvar covjek treba da uvidi, jer cim je uvidi on moze da je do korijena ispromatra, a onda je zavrsio, ne mora nista vise! Samo ce se uraditi sve ostalo i to je to! Samo potpuno uvidjanje bez vanjskih uticaja znaci sloboda od te stvari koju ste uvidjeli! Sloboda ne mora znaciti da cete se necega odreci, sloboda moze biti da cete prihvatiti nesto i uzivati u tome! Sve sto nam je nametnuto cini nam otpor! Treba raditi vjezbu stop i biti svjestan, uvidjati svaku najmanju stvar u zivotu i posmatrati je do korijena i tada ce ona postati ono sto za vas i jeste - bozanstvo! Sve sto je ruzno, negativno je posledica tudjeg nametanja, jer kada covjek sam sve uvidi i ispromatra onda ce ta stvar biti to sto i jeste za njega i nestat ce bol!


 

Create your own banner at mybannermaker.com!